Oto kilka porad odnośnie właśnie tej kłopotliwej dolegliwości…

   Łupież to dolegliwość, która psuje nam humor. Wywołany jest przez mikroskopijne grzyby. Jego powstawaniu może sprzyjać stres oraz skłonności genetyczne , kiedyś wydawało się, że nic się nie da na to poradzić, ale okazuje się, że można z nim skutecznie walczyć.

     Zanim zacznie się kurację przeciwłupieżową, powinno rozpoznać się jaki to rodzaj łupieżu. Suchy charakteryzuje się drobinkami, sypiącymi się płatkami, może go spowodować niewłaściwa pielęgnacja. Łupież tłusty, którego trudniej się pozbyć, można poznać po łojotoku i złuszczonych płatkach skóry, który przylega do głowy. Każdy rodzaj łupieżu może się nasilić jesienią i zimą.

 Jak pielęgnować je na co dzień?

     Objawy łupieżu wzmaga się, gdy używamy zbyt agresywnych dla skóry głowy kosmetyków. Trzeba więc na jakiś czas odstawić kosmetyki do stylizacji, takie jak : lakiery, pianki, woski czy żele. Dobrze też jest zrezygnować z farbowania włosów oraz trwałej ondulacji. Należy myć włosy regularnie i łagodnym szamponem o lekkim działaniu przeciwzapalnym. Trzeba  również pamiętać, aby starannie płukać włosy po każdym umyciu, ponieważ pozostające resztki szamponu lub odżywki mogą nasilić łupież. A podczas czesania łagodnie należy szczotkować włosy, ponieważ gdy podrapie się skórę szczotką lub grzebieniem, dolegliwości mogą się zaostrzyć.

 Plan dla włosów dotkniętych łupieżem.

     Łupież suchy likwidują łagodne szampony przeciwłupieżowe, zawierają one climazol, który pomaga w regulowaniu procesu odnowy naskórka i olejki roślin o działaniu przeciwbakteryjnym. Preparaty trzeba stosować zgodnie z instrukcją podaną na ulotce, ponieważ tylko wtedy dadzą nam pożądany efekt. Łupieżu tłustego można spróbować pozbyć się na własną rękę, stosując specjalistyczne szampony z apteki, które zawierają substancje ograniczające rozwój grzybów. Myje się nim głowę ok. miesiąca. Jednak długość zależy przede wszystkim od rodzaju łupieżu oraz nasilenia choroby.

 Ważna jest odpowiednia dieta…

    Zaobserwowano, iż osoby, które mają skłonności do łupieżu spożywają za dużo mięsa i wędlin, produkty te są bogate w tłuszcze nasycone, które sprzyjają nadmiernemu złuszczeniu się naskórka. Należy zrównoważyć je „dobrymi” tłuszczami, włączając do diety np. tłuste ryby morskie, pestki słonecznika, potrzebne  jest też więcej witamin z grupy B (są one w płatkach zbożowych) , oraz więcej witaminy A, jest ona zawarta w marchewce, maśle. Również brak żelaza i cynku ma wpływ na powstawanie łupieżu.